HTML

Lettre individuelle

A hopefully entertaining supplementary source for learners of English and for those who haven't made up their minds yet - Remélhetőleg szórakoztató kiegészítő forrás angolul tanulóknak, és azoknak, akik még nem szánták rá magukat.

Memorable Movies

Personal Jukebox

Picture of the Day

Silly news reports

Zoo America

Latest comments

Fresh and crispy

Calendar

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Creative Commons License

Creative Commons Licenc

2009.10.07. 15:16 Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation

Zoo America: Haiti 2216-ban olimpiát rendez

Címkék: olimpia haiti zoo america

Hetekkel ezelőtt egy baráti beszélgetésben ismét felütötte rusnya fejét a budapesti olimpia megrendezésének gondolata. Keserűen nevetve jegyeztem meg, hogy Pest-Budán majd akkor lészen olimpiász, ha cukornádlevelek susognak a Holdon. Íme a bizonyíték, hogy megint tévedtem. Mert ha már Haiti is nagyot mer álmodni, akkor éppen mi miért ne tehetnénk?

 

PORT-AU-PRINCE, HAITI - Kiemelvén az ország meleg, trópusi éghajlatát, sokszínű kultúráját és a valódi haszonnövények termesztésére alkalmas földek megművelésére vonatkozó hosszútávú terveket, hétfőn a Haiti Olimpiai Bizottság hivatalosan is bejelentette a 2216-os olimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát. Az ország fővárosában, Port-au-Prince-ben tartandó nyolcvanegyedik nyári játékok szervezői elmondták, hogy a sport ünnepe be fogja mutatni mindazon látványosságok sorát, melyek még kidolgozásra, finanszírozásra és megvalósításra várnak az elkövetkezendő 207 év során. "Ez az olimpia lesz a legfényesebb, amit az emberek valaha láttak, feltéve, ha az infláció addig nem értékteleníti el a gourdot és képesek leszünk valamiféle tartós stabilitást kieszközölni a következő mintegy húsz évtizedben" - jelentette ki a bizottság elnöke, Jean-Edouard Baker egy lángoló gumiforgácshalom mellett állva, ahol reményei szerint az olimpia egy napon megrendezésre kerülhet. "2216-ban eljön a mi időnk."

 

Az elméletben végrehajtható infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően, a haiti vezetők Port-au-Prince-t ideális helyszínnek tartják a játékok megrendezéséhez. Baker szerint a város gyorsvasútrendszer építésével küszöbölheti ki a járható utak és biztonságos hidak hiányát, amely "kis szerencsével" valamikor összeköttetést teremthet az olimpiai faluval is. "Ez az a hely, ahol elképzelhető, hogy sikeresen felhúzhatjuk a vizisport-központot" - közölte Baker, miközben egy részben megsüllyedt mezőre mutatott, amelyen rozsdás dzsipek álltak halomban. "Reméljük, hogy egy-két évszázadon belül képesek leszünk elég élelmet termelni ahhoz, hogy elég munkást vehessünk fel, akik elég szemetet takarítanak el ahhoz, hogy elég mély gödröt ássanak egy olimpai méretű medencének." Baker hozzáfűzte: "Ugyan nincs sok tiszta vizünk, de annak a gödörnek magától is meg kell telnie, amikor lecsap a következő hurrikán."

 

A javasolt helyszín szemrevételezése érdekében hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai Port-au-Prince-be repültek, és sikeresen landoltak az ország négy aszfaltozott kifutójának leghosszabbikán. A maratonfutás tervezett útvonalán tett rövid és állig felfegyverzett séta lehetőséget adott a szervezőknek arra, hogy bemutassák mindazt a csodát, ami majd valamikor jellemezni fogja Haitit. Aznap délután abban a düledező épületben tartottak fogadást, melyet a helyi vezetők le akarnak bontani és a helyén többcélú stadiont építeni. Elmondták, hogy szeretnék a létesítményt egy, a jövőben - talán a 22. században - hatalomra kerülő nagy vezető után elnevezni, aki békét és virágzást hoz a haiti népnek.

 

Haiti az automata lőfegyverek kattogása és a területen bevetett ENSZ-békefenntartók őrjöngő kiáltozásai közepette fejtette ki elképzeléseit a NOB küldöttei előtt. "Valamikor a jövőben el akarjuk kezdeni a kóborló állatállomány ivartalanítását, hogy a világ nagyszerű futóinak ne kelljen azt a sok legyengült és elfásult kutyát átugrálnia, hogy célba érjen" - közölte a NOB képviselőivel Antoinne Darbouze, várostervező. "És igen, ha egyszer végre elég aszfaltra tudunk szert tenni, lesznek útjaink azokon a helyeken is, ahol feltétlenül szükséges." A fogadáson egy helyi kézműves is bemutatót tartott arról, hogy hogyan lehet az olimpiai érmek másolatait őshonos gyümölcsökből kifaragni, majd arany-, ezüst- és bronzszínűre festette őket. "Reméljük, hogy 2216-ra Haiti ösztönzővé válik ahhoz, hogy a világ legjobb sportolói itt versenyezzenek" - mondta René Préval, egy olyan ország elnöke, melynek kormányát ismételten a világ legkorruptabbjaként tartják számon.. "És ki tudja, majdan az ük-ük-ükunokáink talán kiküszöbölik a vírusos hasmenés szinte állandó fenyegetését is."

 

Annak ellenére, hogy a kis szigetország számos kihívással néz szembe, a NOB megerősítette, hogy Haiti továbbra is versenyben marad a játékok megrendezéséért, legalábbis abban az értelemben, hogy hivatalosan nem zárták ki a kandidálók közül. "Haiti előtt még hosszú út áll, hogy megfeleljen az elvárásainknak" - mondta Jacques Rogge, miközben odébbtessékelt egy, a falon tátongó résen át bejutott, és a nyakát az ő tányérja felé nyújtogató kecskét. "Sok tennivalójuk van még, fel kell építeniük a sportlétesítményeket és a szállodákat, ráadásul javítaniuk kell a környezeti feltételeken, ki kell fejleszteniük a pénzügyi szektort és meg kell akadályozniuk a polgárháborút." Az elkövetkező 200 évben még nem fogunk döntést hozni - folytatta Rogge - de miután saját szememmel láttam Haitit, azt őszintén elmondhatom, hogy kemény versenyre számíthat Atlantisz részéről."

 

Az értő vagy érdeklődő a cikk eredeti szövegét itt olvashatja.

 

Post your comment!

A bejegyzés trackback címe:

https://lettreindividuelle.blog.hu/api/trackback/id/tr491434171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása