HTML

Lettre individuelle

A hopefully entertaining supplementary source for learners of English and for those who haven't made up their minds yet - Remélhetőleg szórakoztató kiegészítő forrás angolul tanulóknak, és azoknak, akik még nem szánták rá magukat.

Memorable Movies

Personal Jukebox

Picture of the Day

Silly news reports

Zoo America

Latest comments

Fresh and crispy

Calendar

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Creative Commons License

Creative Commons Licenc

2009.09.13. 15:07 Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation

Zoo America: Hogyan ne próbáljunk pénzt gyűjteni nemes és kevésbé nemes célokra - 2. rész

Címkék: jótékonyság fundraising zoo america

Szóval van egy - legalábbis számodra - fontos ügy, amire egy kis tőkét akarsz összekalapozni. De az embereknek nem akaródzik megválni nehezen összekuporgatott pénzüktől. Hogyan látsz hozzá kellő óvatossággal ahhoz, hogy a dohány önként és dalolva röppenjen ki a zsebükből és landoljon a tiédben? Nos, a feladat a jelek szerint nem is olyan egyszerű, különösen akkor nem, ha egy pöcs vagy.

 

6.         Álfogyatékosok napja

 

Semmi sem csodálatraméltóbb annál, mint amikor a gyermekedet olyan megalázó jelmezbe öltözteted, amitől felnőttkorára masszív komplexusokat növeszthet. Nem, van mégis: amikor ugyanezt a kutyáddal teszed. De tudomásunk szerint senki sem gyűjt adományokat nevetséges maskarákba öltöztetett kutyákkal, így a gyerekeknél kell maradnunk. Ugyanis nemcsak Yodának, Scarfnak, vagy bármilyen más figurának öltöztethetjük be őket, amire manapság a gyerekek izgulnak. Nem, beöltöztethetjük őket fogyatékosnak is. Pusztán jótékonykodásból.

 

Zavarbaejtő, ugye? Zavarban voltak egy ausztrál általános iskola diákjainak szülői is. Kaptak egy levelet, amelyben az állt, hogy a lurkóknak rehabos jelmezbe kell bújniuk, hogy pénzt gyűjthessenek egy bangladesi kórház számára. Az iskola díjakat is megajánlott a legjobb jelmeznek és arra bátorította a gyerekeket, hogy álljanak kreatívan a fogyatékosság ábrázolásának kérdéséhez. Lenyűgözö abba belegondolni, hogy létezik akár egynél több ausztrál felnőtt is, aki szerint ízléses dolog eljátszani azt, hogy fogyatékos vagy. Rángatózva és a mellkasodat csapkodva fogod hozni a klasszikus retardált figuráját, miközben gumicukrot eszegetsz a padlóról? Vagy netán közeli ismeretséget kötsz egy izomsorvadásos rendellenességgel, hogy kerekesszéken gurulhass az osztályba?

 

Nem, ez olyan, mint amikor fehérként egy fekete zenészt alakítasz: nem számít, mennyire voltak nemesek a szándékaid. Ha a következő Halloween-partira Little-kóros jelmezben érkezel, az utca végéig fognak kergetni. Most akkor képzeljük el, hogy egy egész iskolányi gyerek kapott szabad kezet ahhoz, hogy ugyanezt megtegye... Ha jobban belegondolunk, még fizetnénk is, hogy láthassuk a végeredményt.

 

5.         Az álcázott szcientológus

 

Minden adománygyűjtés első szabálya valószínűleg a következő: légy biztos abban, hogy azok az emberek, akiktől pénzt szeretnél előcsalogatni, még nem rühellnek téged. Sokkal könnyebb úgy kalapozni például a kutyák ivartalanítására, ha a helyi altruista társaságot képviseled, mint mondjuk, a helyi skinheadeket.

 

Néhányan mégis elkezdenek trükközni arról, hogy valójában kik is ők, és ki áll az adományvadászat hátterében. Talán eltűnődtök most azon, hogy milyen szánalmas alakok képesek az olyan fontos részleteket kihagyni, mint például azt, hogy pontosan ki is szervezi a jótékonykodást. Ne tűnődjetek tovább: hát persze, hogy a szcientológusok.

 

Még 2007-ben, amikor Tom Cruise éppen azzal foglalatoskodott, hogy megmentse a földet az idegenektől, két másodvonalbeli szcientológus (Matt Lauer és Brook Shields) nevével harangoztak be egy drogellenes eseményt Hawaiiban. A koncert tiszteletbeli meghívottjai között szerepelt Lisa Marie Presley és John Travolta is, a jegy csekély 2500 dollárba került, azzal a céllal, hogy a Szcientológia Egyház drogrehabilitációs programjának hajtsanak föl némi készpénzt. A szcientológusok mintegy 1000 látogatóval számoltak, de persze magát a "szcientológia" kifejezést lezserül elfelejtették megemlíteni a koncert reklámanyagaiban. Ugyan mondhatnánk azt is, hogy magától értetődőnek kéne lennie, hogy az emberek felsorakoznak a Narconon nemes küldetése mellett, mégis, amikor egy helyi újság megszellőztette, hogy az esemény mögött a szcientológia leselkedik, szinte senki sem vásárolt rá jegyet.

 

Így van, amikor a közösség megtudta, hogy pontosan miről van szó, egy emberként állt fel és jelentette ki: "kösz, akkor inkább mégis a kokót vinnénk".

 

Folyt. köv.

 

Post your comment!

A bejegyzés trackback címe:

https://lettreindividuelle.blog.hu/api/trackback/id/tr811379097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása